יועץ עסקי
כיום חברות וארגונים רבים נדרשים לעצור את רצף העבודה ולבצע הסתכלות עמוקה ופנימית על התהליכים המתרחשים בחברה. כדי להבין האם החברה מתנהלת בצורה נכונה, מומלץ להיעזר בשירותי יועץ עסקי. תפקידו המהותי של יועץ עסקי הוא לגרום להצלחת העסק ולצמיחה עתידית שלו.
איך לבחור יועץ עסקי מקצועי?
חשוב לבחור ביועץ עסקי מקצועי שיש לו ניסיון בתחום בו החברה עוסקת. יועץ עסקי בודק ובוחן את החברה ומציג נתונים אמיתיים על מצבו הנוכחי. יועץ עסקי צריך לדעת כיצד לדלות מידע חשוב על החברה כדי להבין אילו שינויים נדרשים כדי לשפר את המצב הקיים. כמו כן יועץ עסקי יוכל לתת מבט אובייקטיבי על התהליכים בחברה וכיצד ניתן לשפר אותם כדי להגיע לתפוקה גבוהה יותר ולשגשוג לטווח הארוך.
מומלץ לבדוק מהו תחום ההתמחות של היועץ העסקי, ההתמחות שלו חשובה על מנת להבין לעומק את אופי החברה והתהליכים שמתרחשים בו. יועץ ארגוני יכול להגיע מתחומים שונים כגון ייעוץ ארגוני, התנהגות ארגונית, הנדסת תעשייה וניהול ועוד. מומלץ לבדוק שליועץ יש תעודה הסמכה ושיש לו מספיק שנות ניסיון וותק בעבודתו. כמו כן כדאי לבקש המלצות מקולגות או מלקוחות קודמים שיוכלו לתת המלצה על התהליך שעברו יחד עם היועץ העסקי והאם הושגו תוצאות בהתאם לציפייתם.
כדי למצוא יועץ עסקי מקצועי ומנוסה חשוב לבחון את תהליכי העבודה, מהם כוללים, מהן העלויות, האם הן בהתאם למקובל בשוק. חשוב לדעת שיועץ עסקי שגובה מחיר נמוך מידיי עלול להיות נורת אזהרה עבור הלקוח, ייתכן שמדובר ביועץ שאינו מקצועי מספיק או שאין לו מספיק שנות וותק בתחום.
כמו כן חשוב שהתרומה של היועץ העסקי תהיה משמעותית עבור החברה. מעבר לכך יועץ עסקי צריך להפגין יוזמה, אחריות, מנהיגות והבנה של התהליכים המתרחשים בחברה.
יועץ עסקי יוכל לסייע גם לחברות וארגונים שנמצאים בתהליכי הקמה, גם בשלבים ההתחלתיים יש הרבה מאד התלבטויות והתחבטויות בנושאים שונים, יועץ עסקי יוכל לעזור לכם לעשות סדר בבלאגן. יועץ עסקי מלווה את בעל החברה כבר מהשלבים ההתחלתיים כדי לגרום לחברה לצמוח ולהתפתח בצורה נכונה. יועץ עסקי מנוסה יוכל לתת את הכלים המתאימים ואת הליווי הנדרש לבעל החברה כדי לתכנן בצורה מקצועית את התהליכים המתרחשים בחברה, מבחינת ניהול, תפוקת עובדים, תהליכי עבודה, כספים, משאבים, מכירות ועוד.
יועץ עסקי שמלווה את החברה יוכל לסייע להצלחת העסק מכל ההיבטים החשובים בו, כמו כן המטרה העיקרית היא הגדלת הרווחים ואחוזי המכירות. חשב לדעת שמדובר בתהליך אורך טווח. מצד שני התוצאות לא מאחרות להגיע. בשלב הראשון היועץ העסקי בודק את הדוחות הכספיים של החברה, הכנסות מול הוצאות, כמו כן הוא בוחן את מחלקת השיווק והפרסום, המכירות ושירות לקוחות, ההנהלה וכן הלאה, למעשה היועץ העסקי בוחן בקפידה את כל המחלקות הקיימות בחברה, על מנת לקבל תמונה כללית על המצב.
יועץ עסקי מקצועי שם את הדגש על בחינת ניהול המכירות ושיווק מוצרי החברה, במידה ויש בעיות או תקלות במחלקות אלו זה יכול להשפיע באופן משמעותי על הרווחיות של החברה. כמו כן יועץ עסקי בוחן היבטים נוספים חשובים כגון ניהול זמן, תפוקת עובדים, תרבות ארגונית ועוד.
אולי תתעניין/י גם ב:
תכנית עסקית כוללת בתוכה חזון והגדרות היעדים של החברה. בתכנית עסקית היועץ העסקי למעשה מפרט את נתוני החברה כגון נתונים כספיים ובאמצעותם הוא בונה את תכנית הפעולה הנדרשת לביצוע תהליכי שיפור וייעול של המצב הקיים בחברה.
התוכנית העסקית מגדירה באופן ברור את אופן הפעולה הנדרש ליישום הצעות הייעול של היועץ העסקי. תכנית עסקית חשובה במיוחד עבור חברות בהקמה, בעיקר כי מספקת את תוואי הדרך הנכון להצלחת החברה ולהתחלה טובה ברגל ימין. תכנית עסקית שבנויה בצורה נכונה תוכל לחולל פלאים עבור החברה, עליה להיות מיושמת, צעד אחר צעד כדי להגיע להישגים המיוחלים. כמו כן חשוב לדעת שתכנית עסקית צריכה להתעדכן מידיי פעם ולהיות מותאמת לאתגרים החדשים הניצבים בפני החברה.
תכנית עסקית מחייבת איסוף מידע וניתוח ומדידה של תהליכים בחברה, ככל שנדבכים אלו יתבצעו בצורה הנכונה והמקצועית ביותר על ידי יועץ עסקי, כך התכנית העסקית תהיה אפקטיבית יותר. חשוב שיהיה שיתוף פעולה מלא מצד הנהלת החברה והעובדים כדי להצליח בתהליך. חשוב לדעת שגם יוזמה ויצירתיות לגבי רעיונות חדשים שהנהלת החברה מעוניינת בהם, חשוב שיישקלו היטב כדי למזער סיכונים והפסדים.
ליווי של חברות וארגונים מאפשר למנהל החברה להתמודד בצורה טובה יותר עם האתגרים הניצבים בפניו וקבלת החלטות מושכלת, כאשר עומד לצידו יועץ עסקי מקצועי שיוכל לספק לו הכוונה באמצעות ליווי עסקי צמוד. המנהל אינו תמיד מודע לכלל צרכי החברה או שאינו רואה את התמונה בכללותה, מעבר לכך, יועץ עסקי יוכל לספק למנהל החברה תמונה אמיתית וכוללת על המצב הקיים בחברה.
ליווי עסקי הוא למעשה חלק מהשירות שמספק יועץ עסקי. יועץ עסקי יוכל להצביע על הנקודות החלשות של החברה וכיצד ניתן לחזק אותן. היועץ העסקי מבצע תהליכי עיבוד המידע, הסקת מסקנות, מתן הצעות ייעול ודרכים שונות ליישם אותן. ליווי של יועץ עסקי יוכל לסייע גם בניהול השוטף של החברה, או במקרים בהם ההתנהלות אינה נכונה או שיש בה ליקויים שונים. תפקידו של היועץ העסקי הוא לספק למנהל החברה מידע על הבעיות הקיימות וכיצד יש לפתור אותן בדרך הטובה ביותר, הן עבור ההנהלה והן עבור העובדים.
במצבים שונים למנהלי החברה אין הכלים היישומיים כדי לבצע שינויים בשטח, במידה ושוכרים את שירותיו של יועץ עסקי שמספק הצעות לייעול ושיפור תהליכים בחברה, יש צורך גם בתכנית ליישום ההצעות האלו, כדי לחולל שינוי אמיתי במצבה של החברה ובעתיד הכלכלי שלה. על מנת לגרום להגדלת הרווחים ואחוזי המכירות חשוב שיהיה שיתוף פעולה מלא של שני הצדדים ושל העובדים בחברה כדי להגיע לשינוי המיוחל.
גם חברות מצליחות נדרשות לקבלת ייעוץ עסקי. יש מצבים שבהם בעל החברה מעוניין להגדיל את החברה, להתרחב ואולי גם להוסיף תחומים נוספים של שירות, מוצרים וכדומה. גם במצבים אלו של הקמת מחלקות חדשות בחברה מומלץ להיעזר ביועץ עסקי. היועץ יוכל לבחון את מצב החברה ולבדוק האם ההרחבה תתרום לרווחים של החברה, האם ההשקעה כדאית.
יועץ עסקי מספק מגוון שירותים עבור לקוחותיו. בשלב הראשון היועץ ממפה את מאפייני החברה, הוא אוסף מידע ומבצע ניתוח של המידע, המידע נאסף על העובדים ועל תהליכי העבודה בחברה, שלב זה כולל ראיון ותשאול של העובדים, מעקב, תצפיות, עיון בדוחות ובספרים, והשלב הבא הוא ניתוח הנתונים. יועץ עסקי מקצועי מסיק מסקנות על פי הנתונים שנאספו ועברו ניתוח מעמיק.
השלב הבא אחרי ניתוח הנתונים הוא הכנת תכנית עסקית שבה מפורטות הדרכים לשיפור וייעול התהליכים בחברה. כמו כן יועץ עסקי יוכל לסייע בהתמודדות עם מצבים או בעיות שונות שהחברה עלולה להיקלע אליהן כגון מצבים כלכליים קשים, הלוואות, השקעות שאינן מניבות פרי, ניהול חשבונות בנק ועוד.
לכל אחד מהם יש יתרונות וחסרונות ולכן יש לשקול את הפרמטרים השונים בבחירת יועץ עסקי. יועץ פנימי מכיר את המערכת ויודע כיצד הדברים מתנהלים בשטח. שגרת היום יום של יועץ פנים ארגוני תוכל לסייע להבנת תהליכים עמוקים המתרחשים בחברה. לעומת זאת, יועץ עסקי חיצוני יכול לתת תמונת מבט כוללת על החברה ודעתו תהיה אובייקטיבית יותר ביחס ליועץ פנים ארגוני, ליועץ חיצוני יש יכולת לבחון את תהליכי העבודה במבט מפוכח יותר לעומת יועץ פנימי.
תהליך הקמת חברה חדשה יכול להיות לעיתים מבלבל ומצריך תכנון מוקדם, כמו כן הקמת עסק עלולה להיות כרוכה בסיכונים ובמצבים של חוסר וודאות. תכנון חברה מאפס יכול להיות משימה קשה ומורכבת. כמו כן הקמה של חברה חדשה מצריכה השקעת כספים גדולה במינימום סיכון. יש לקחת בחשבון פרמטרים רבים כגון תכנון מוצרים או שירותים שהחברה מספקת ללקוחות, תמחור, עלויות ייצור, שכירות מקום החברה, אספקה של חומרי גלם, עמידה בלוח זמנים, שיווק, פרסום, מכירות, שירות לקוחות, בניית מערך העובדים בחברה, הגדרת בעלי תפקידים ועוד נדבכים רבים שיש לתכנן מראש.
מטרת היועץ העסקי היא לספק את ההכוונה המתאימה לכל חברה וייעודה. חשוב להבין שלכל חברה בהקמה יש את הצרכים והמשאבים להם היא זקוקה כדי להצליח. יועץ עסקי מקצועי יודע כיצד להתאים עבור כל חברה והצרכים שלה את התכנית העסקית המתאימה לה, היכן כדאי להשקיע את הכספים ואיך לעשות זאת בתבונה. בדיקת כדאיות כוללת פרמטרים רבים כגון מהם המשאבים הנדרשים לצורך הקמת החברה, מי הם המתחרים ואיך תיראה ההשתלבות של החברה בשוק ביחס אליהם, המיקום של החברה, המבנה ההיררכי שלה, תקציב הפרסום והשיווק, הכנסות צפויות ועוד. לאחר בדיקת הכדאיות, בעל החברה יוכל לקבל החלטה מושכלת האם כדאי להקים את החברה או שכדאי לחשוב על מיזם מסוג אחר.
יזמים שיוצאים עם רעיונות חדשים, סטרטאפים, זקוקים לייעוץ וליווי עסקי, תוך בדיקה מעמיקה של הרעיון, בחינת הפוטנציאל בשוק, תהליכי ייצור המוצרים, הגדרת מטרות ויעדים, שיווק ומכירה. חשוב מאד לפנות ליועץ עסקי בעל ניסיון בתכנון הקמת עסקים וחברות, כמו כן חשוב לבדוק את ההשכלה, שנות הוותק בתחום וכמובן חשוב לקבל המלצות וביקורות חיוביות. מאחר שהתחרות בין חברות הולכת וגדלה עם הזמן, המציאות בשוק הופכת להיות קשה מתמיד ומצריכה ממנהל החברה להיות תמיד עם היד על הדופק.
יש לקחת בחשבון שעלות של יועץ עסקי אינה נמוכה, מדובר בהוצאה כספית גדולה אך כדאית. אם מסתכלים לטווח ארוך, אפשר לומר לאורך שנים, ייעוץ עסקי מוכיח את עצמו כאפקטיבי ותורם להצלחת החברה ולהגדלת אחוזי המכירות והרווחים באופן משמעותי.
על מנת להתניע את החברה קדימה, יש להבין מהם הצרכים ומהן נקודות החולשה שאותן יש לשפר, ייתכן שיהיה צורך בתהליך ארוך ומורכב הדורש יישום של שיטות חדשות, אך ההשקעה משתלמת וניתן יהיה לראות תוצאות גם בטווח הקצר.
ההבדל המהותי בין יועץ עסקי לבין מאמן עסקי הוא שיועץ מספק ללקוח תמונת מצב של החברה מתוך נתונים אמיתיים שנאספו במהלך תצפיות, ראיונות, תשאול לקוחות וכדומה. יועץ עסקי בוחן את החברה מבחינת הניהול, תפוקת העובדים, תזרים כספים, נהלי עבודה, חוזים ועוד.
לעומת זאת אימון עסקי מתמקד בצרכים והרצונות של מנהל החברה, למשל מהן השאיפות העסקיות שלו, האם הוא מצליח ליישם את הרצונות והשאיפות שלו בחברה, האם מנהל החברה מממש את הפוטנציאל שלו והאם יש לו את הכלים המתאימים לניהול, היכן הוא יכול להשתפר, לשנות, להעז ולקדם את החברה כפי ראות עיניו. אימון אישי יכול לעזור לתהליכי מודעות עצמית, חיזוק הביטחון העצמי, התנהלות נכונה מול העובדים והמנהלים בדרג הביניים, התמודדות עם מצבי לחץ, ניהול זמן, ניהול סיכונים ולמשעה כל אתגר בו מתמודד מנהל או מנכ"ל החברה.
אין צורך לבחור בין ייעוץ עסקי ואימון עסקי, מומלץ להיעזר בשני סוגי השירותים, כל אחד מהם מספק תמונה אחרת, אך ביחד הם נותנים את הכלים הנכונים להצלחה וצמיחת החברה.
בניגוד לאימון אישי, תהליך הייעוץ העסקי הינו ארוך טווח, ומספק למנהל החברה פתרונות פרקטיים הניתנים ליישום בתהליכי העבודה השוטפים. יועץ עסקי מתאים את התכנית העסקית בהתאם לצרכים של החברה. כל חברה או ארגון מציבים לעצמם מטרות ויעדים. על מנת להגיע אליהם ולטפס לפסגה המיוחלת, יש צורך בעבודה קשה ואינטנסיבית.
חברת Wiservice היא חברה מובילה במתן פתרונות ומענה מקצועי לשיפור וייעול תהליכים בארגונים וחברות. החברה מספקת שירותי יעוץ במגוון תחומים ומתמחה בשיפור תהליכי עבודה, מדידה ובקרה, תכנון משאבים, אנליזה, תגמולים ובתחומים נוספים כגון ליווי ופיתוח מנהלים, ייעוץ ארגוני ועוד. מוזמנים ליצור איתנו קשר, נשמח לתת מענה לכל שאלה.